Medier

Berlusconi mot journalisterna

Italiens premiärminister har gjort det igen. I en radiointervju igår sade Berlusconi att det är oacceptabelt att den italienska public service televisionen, som enda media i världen, Sic!, alltid är emot den italienska regeringen, för ”regeringen det är ju vi”. Det är inte utan att man kommer att tänka på solkungen, Ludvig den fjortonde och hans klassiska men icke-autentiska replik – l´etat c´est moi – staten det är jag.

Man får anta att Berlusconi menar något i stil med att regeringen är folkvald, och att det som folket väljer inte bör kritiseras av det som folket betalar för via sina skattsedlar, nämligen public service teve. Ministerstyre är bara förnamnet. Den svenske dokumentärfilmaren Eric Gandinis kommande film Videocracy, om medieklimatet i Silvio Berlusconi-land de senaste decennierna har orsakat en viss debatt i Italien sedan det blev känt att Marco Müller, chef för Venedigs filmfestival, plockade bort filmen från en av dom officiella tävlingskategorierna. Oklart varför, men Müllers kritiker, bland andra Giuseppina Manin i Corriere della Sera, menar att anledningen är att filmen är för kontroversiell. Berlusconis advokat, Niccolò Ghedini svarade i samma tidning att det var rätt av Müller att ta bort "Videocracy" ur tävlan, eftersom citat, ”det är väl inget som säger att det är en bra film bara för att den är mot Berlusconi".Berlusconi själv har inte uttalat sig i just detta ärende. Eric Gandinis film, Videocracy, har svensk premiär 28 augusti.

Lars Hermansson
lars.hermansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista