Litteratur

En Jane Austen med extra allt, tack!

Jane Austens böcker upplever en märklig renässans i Storbritannien. Kärleksromanen Stolthet och fördom som publicerades i början av 1800 talet, har blivit en storsäljare i en ny skräckversion, med titeln Pride and Prejudice an Zombies och snart kommer uppföljare där Austens text kryddats med andra skräckinslag: Sense and Sensibility and Seamonsters.

Här i Storbritannien finns många välsorterade bokhandlare och just i den här bokhandeln i Marylobone som andas en gammeldags en atmosfär förväntade jag mig inte ens att hitta boken men så plötsligt grinar det blodiga skelettet på omslagsbilden till boken ner från hyllan för ungdomsböcker.
   Generat förklarar de i butiken att det här inte är en bok som hör till deras vanliga utbud... Här säljs det inte så mycket av den, men de stora bokhandlarna i London marknadsför den ordentligt i skyltfönstren och de säger att den säljer otroligt bra.

Det är amerikanen Seth Grahame Smith som tagit 85 % av Jane Austens originaltext i romanen "Stolthet och Fördom" och kryddat upp den med 15% tillägg av blod , döda som återvänder till livet och zombiernas våld. I boken finns också några få morbida bilder på lik som fläks upp i blodiga pölar. 

Hittills har boken trycks i 750 000 exemplar och har blivit en stor succe. Flera Austen böcker på skräcktemat är nu på väg från flera olika bokförlag med både sjöodjur och vampyrer och film är också på gång. I USA , där författaren Seth Grahame Smith verkar, är alla böcker som skrivits före 1923 inte skyddade av upphosvrätt.
   Författaren Grahame Smith säger själv att han hade väntat sig hård kritik för sina version av "Stolthet, fördom och zombier" men att kritiken uteblivit.
   I en intervju till BBC säger han att han inte tror att originalförfattaren Jane Austen skulle ha vänt sig graven. Hon hade humor, hon skulle ha skulle ha skrattat och sen skulle hon ha stämtmig på miljarder dollar, säger Seth Grahame Smith.

Päivi Kotka, SR London
paivi.kotka@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".