DEBATT

Ska vi vara rädda för Google?

Företaget Google, mest känt för sin sökmotor, ligger som bekant inte på latsidan. De har fotograferat jorden till sin karttjänst, scannat in miljontals böcker i sitt bokprojekt och erbjuder annonser enligt kluriga uträkningar som kan skräddarsy reklam ner på individnivå. 
   Det är ett företag som beskriver sig som en kulturens och informationens riddare. Men vad gör de med all information de samlar på sig? Bör vi vara rädda för att de vet för mycket?

Andreas Ekström är kulturjournalist på Sydsvenskan och använder Google med skräckblandad förtjusning.
  

Du som lyssnar på det här i bilen – varför har du ditt säkerhetsbälte på dig? Du vet nästan säkert att du inte kommer att krocka. Och vad gjorde du i går? Du slängde ut en burk crème fraiche, inte för att innehållet luktade illa, utan för att bäst före-datum hade passerats. På kvällen betalade du din hemförsäkring. Varför gjorde du det?

För att vi människor är såna. För att vi gillar att tänka efter före. För att vi ibland har säkrat vår överlevnad genom att vara lite onödigt rädda. Kanske är det den mekanismen som gör att jag får lite, lite gåshud av att tänka på Google. Jag älskar Googles tjänster. Använder massor av dem varje dag.
   Mitt liv finns inplanerat i Google Cal, mina tv-klipp hittar jag hos Google-ägda YouTube. Stora delar av mitt nyhetsintag sker genom Google Reader och när jag ska någonstans hittar jag dit med hjälp av Google Maps.

Då använder jag ändå bara en bråkdel av allt Google erbjuder. Den som tittar närmare på Google märker snart att Google vill kunna allt, som företag, och veta allt, som webbtjänst. Google vill, hårt uttryckt, bli synonymt med internet.
   Du som lever ditt liv på internet ska få en hemläxa: Bestäm dig för att leva en dag utan Googles tjänster. En enda dag. Du ska upptäcka att det är ganska svårt. Fundera sedan över vad Googles koncentration av kunskap och pengar betyder inväxlat i en annan valuta, nämligen makt. Och över det faktum att denna makt finns i två enskilda människors händer: grundarna Larry Pages och Sergei Brins.

Google är släkt med Försvarets radioanstalt, FRA, på precis samma sätt som Google är släkt med en ännu inte inträffad bilolycka eller en ännu inte skämd burk crème fraiche: Faran är inte absolut. Faran är bara potentiell.
   I rätt händer är Google det bästa som har hänt internet. Det är ju bara det där lilla förbehållet med de rätta händerna.

Andreas Ekström
kulturjournalist på Sydsvenskan
kulturnytt@sr.se

Andreas Ekström fortsätter debattera Google i Nya Vågen idag tisdag, 14:03 här i P1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".