Snart kan det vara färdigrockat för de hårfagra musketörerna på Stockholms stadsteater. Foto Petra Hellberg
RÄTTIGHETSTVIST

De tre musketörerna kan stoppas

Det har blåst upp till storm mellan Stockholms Stadsteater och Universal Music beträffande avtalen om spelrättigheter och royaltys.

Universal stoppade just ett lettiskt gästspel på Stadsteatern för att pjäsen innehöll så mycket musik av Simon and Garfunkel så att upphovsmännen skulle ha kontaktats, vanliga Stimavtal gäller inte enligt Universal, och detta trots att föreställningen i två års tid turnerat runt om i världen.

Och detsamma anser man nu om en av Stockholms stadsteaters största succéer: De tre musketörerna i bearbetning av Alexander Mörk Eidem en föreställnig helt pepprad av rockmusik: 49 låtar på tre timmar allt framfört av ensemblen. Med det Stimavtal som gäller nu betalar stadsteatern 612 kronor per föreställning för detta

Universal hävdar även här att det vanliga Stimavtalet inte är det som skall tillämpas eftersom musiken är så viktig och bär handlingen framåt i föreställningen. Tvisten mellan Stadsteatern och Universal har pågått sedan i mars, någon förlikning har inte kunnat nås och nu hotar stäming. Benny Fredriksson chef på Stockholms stadsteater värjer sig mot att den myckna musiken i De tre musketörerna skulle vara just handlingsbärande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".