Skugges skugga över bokdebatt

Debatterna om e-böckernas vara eller icke-vara, kampen mot den illegala ljudboksnedladdningen och frågan om hur författarnas avtal ska se ut - de bokbranschdebatterna har pågått en tid nu. I somras blossade frågan om bokens och förlagens framtid upp igen - framförallt på kultur- och bokbloggar. I kölvattnet av detta vill nu Natur&Kultur och Atlas förlag börja diskussionen på allvar. I går kväll bjöd de därför in till paneldebatt och samtal under rubriken "Perspektiv på framtidens bokbransch" Elin Claeson var där.

Sätter man Linda Skugge i en panel så måste man räkna med att halva tiden går åt till gyckel. Som varande vd för tryck-din-egen-bok-sajten Vulkan predikar entreprenörsevangeliet så det fladdrar i öronen: branschen är för stel och seg och kolosslik, sparka hälften, sänk lönerna, tryck böcker med reklam i, ta in lite sjyssta entreprenörer!

I salen muttrar förläggare, redaktörer, journalister och författare ilsket.

Otto Sjöberg mässar om affärsutvecklingspotential, om branschens blinda fläckar - om behovet av att göra hela texten till säljbart material - i alla former... Fd Expressenchefredaktören som numera jobbar med utvecklingen av mobila plattformar - menar att man ska tänka brett och utveckla koncept.

Jag noterar röda fläckar av iver på bokchefskinder och tänker att de funderar på Lisbet Salander-nallar och brevpapper med romancitat... Jag hör dock suckar från fackligt håll.

När Per Helin pratar blir det mer konkret - och digitalluddigt samtidigt. Han är vd för print-on-demand-företaget Publit som jobbar mot förlagen och trycker upp deras backlist. Han framhåller bokens alla fördelar men längtar efter framtidens läsplattor, och varnar för att "om ni inte gör nåt nu, så går ni samma öde till mötes som skivbranschen".

När så publiken släpps in är den förstås vida överlägsen panelen i insikter om hur det egentligen förhåller sig, i branschen har man diskuterat de här frågorna länge, men kanske inte så mycket över förlagsgränserna, det är det steget som ska tas nu - eller imorgon, då. Fast när författarförbundets Mats Söderlund och ljudboksförläggarna försöker prata om framtidens avtal - ja då anar jag att samsynen ligger många långa debatter bort.

Elin Claeson
elin.claeson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".