NK - vänster eller höger? FOTO: Scanpix
DEBATT

Är NK en politisk arena?

Häromdagen landade NK:s reklammagasin Stil på redaktionen, en så kallad glassig tidning med mängder av modefoton men också med kultursidor.
   Gunnar Bolin läste och började fundera.

Det var värst: Man kan vara både chefredaktör för vänstersamhällstidskriften Arena och en av kulturredaktörerna på NK:s gratistidning samtidigt!

Det är nämligen Karolina Ramqvist. Kulturredaktionen på NK:s Stil har hon ihop med Bo Madestrand det förvånar mig inte lika mycket att en frilansande design- och konstkritiker skriver för NK.
   I senaste Arena skriver Karolina Ramqvist intressant om feminism och utseende, en artikel som stryker under att hon inte vill få en mängd måsten att rätta sig efter. Något som uppenbarligen gäller den journalistiska hemvisten också.

Jag vet inte riktigt vilket datum det blev ok för en chefredaktör på en vänsterkulturskribent att associeras med, och avlönas av just NK.  I en forntid var det viktigt för kulturvänstern att inte associeras med en borgerlighet och allra minst med en ekonomiskt välbärgad sådan, och där var väl NK själva manifestationen av allt man inte skulle stå för.
   I dag kan man väl bara konstatera att stora delar av Arenas läsekrets förmodligen är lika hemma på NK som Ramqvist själv.

Det skulle förmodligen varit långt fler och långt högre hissade ögonbryn om Ramqvist var kulturredaktör för Elloskatalogen. För många frilansuppdrag behöver dagens oanställda kulturjournalister, och mig roar det mer än det stör, för visst säger det en del om vår tid.

Gunnar Bolin
gunnar.bolin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".