MEDIER

Kritik mot spanska Wikipedia

Senaste tiden har företaget Google och fildelningssajten Pirate Bay dominerat medierapporteringen om internet. En tredje internetjätte är det ideella uppslagsverket Wikipedia, som nyligen hade sin årliga konferens Wikimania, den här gången i Buenos Aires.

En av huvudtalarna var Richard Stallman, ledande tänkare inom rörelsen för fri programvara, som något oväntat gav spanskspråkiga Wikipedia kritik bland annat för att blockera vänsterwebsidan rebelion.org.
   Han visade också upp en wikipediaartikel om den politiska krisen i Honduras som han menade var partisk till den störtade presidenten Manuel Zelayas nackdel.

– Spanska Wikipedia ser ut som ett slutet system som inte vill lösa sina problem, sa Richard Stallman enligt New York Times.

Och det har stormat om spanska delen av uppslagsverket förut. Det är förhållandevis litet, men det beror inte, enligt på någon censur, säger Lennart Guldbrandsson, som är ordförande för Wikimedia Sverige.

– För några år sedan gick det rykten om att det skulle bli reklam på Wikipedia, och det gjorde att hälften av skribenterna på spanskspråkiga Wikipedia blev mycket irriterade. De kopierade hela databasen och skapade ett eget uppslagsverk som de kallade för Encyclopedia Libre. Den lever fortfarande vidare, men tog med sig de mest aktiva skribenterna på spanska wikipedia, säger Lennart Guldbrandsson.

Vem som helst får skriva artiklar om vad som helst. Genom att alla har rätt att ändra och lägga till i texterna, är tanken att innehållet i Wikipedia till slut balanserar och korrigerar sig självt.
   Men ibland måste administratörer gå in och låsa artiklar, då de annars svämmar över av partsinlagor eller ovidkommande klotter. Ett problem som ökat i takt med att Wikipedia växt.

– Det är väldigt svårt att få meningsmotståndare att överhuvudtaget prata, och på Wikipedia vill man ett steg till. Där ska meningsmotståndare tycka att samma text är ok, säger Lennart Guldbrandsson.

Sofia Olsson
sofia.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista