Cats ensemble. Fotograf: Roger Schederin - Studio Lighthouse
musikal

Cats dansar på Cirkus

I går kväll var det premiär på Andrew Lloyd Webbers musikal Cats – det skedde på Cirkus i Stockholm. Den bygger på T S Eliots diktsamling Cats - De knepiga katternas bok, som utgavs 1939.

Stockholmsuppsättningen är regisserad av Hans Berndtsson, dirigerad av Bjorn Dobbelaere och översatt av Ingela Pling Forsman. I rollerna ser vi bland andra Per Myrberg, Peter Harryson, Ann-Louise Hansson, Rennie Mirro och Niklas Andersson.   

Det här är en av de mest framgångrika musikalerna någonsin i världen. Det är lite oväntat eftewrsom det inte är en berättelse utan flera olika anekdotiska historier... om katter. Under en enda natt möts de och i den här versionen hittar man dem på ett nöjesfält.

Den här uppsättningen grundar sig på GöteborgsOperans succé från 2006, men är omgjord en hel del. Det är ju en helt annan typ av scen på Cirkus i Stockholm.

Det sämsta med den är den lomhörda ljuddesignen. Man spelar orkestern mycket starkt och lägger sedan rösterna, sången ovanpå det vilket gör att man många gånger inte alls hör vad de sjunger. Jag satt och letade efter textmaskinen.

Jag anar att det är ett rockmusiksätt att processa ljudet, men det fungerar inte på en musikal där man måste höra texten för att intressera sig för det som sker på scenen.

Det bästa med den här ensemblemusikalen är den lysande koreografin av Gunilla Olsson Karlsson och de fantasiska kostymerna av Jaana Fomin.

Det är inte bara ett eller två strålande dansnummer utan många, många och de är varierande. Till det då uppemot 100 olika kattkostymer. Det är det här som är läckert med föreställningen på Cirkus: dansen, akrobatiken och dräkterna.

Per Feltzin
per.feltzin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".