Gabriella Ahlström romandebuterar med De oförglömliga
litteratur

Ahlströms romandebut förvirrar

Journalisten Gabriella Ahlström har tidgare givit ut två barnböcker om detektiven Fanny och reportageboken Ecce Homo - berättelsen om en utställning (1999). Nu debuterar hon som romanförfattare, med De oförglömliga, en berättelse om syskonkärlek och svek.

Gabriella Ahlström har skrivit en roman med ett högst intressant tema. Samtalsterapi. En människa sitter handikappad av tilltrasslade reaktioner och söndriga relationer, med minnen som slagit knut på nerver och vardag. Mittemot sitter en annan människa, professionell lyssnare, med betalt för att höra och fråga, med strategier för att försiktigt lotsa, knyta upp, blottlägga.
   En situation romanen undrar över. Vad driver läkaren? Nyfikenhet? Äregirighet? Kanske också krassa resultatkrav. Patienter ska behandlas och bli friska. Ingen vill misslyckas i sin profession.

Fredrika heter romanens lågmälda tjej som krympt i skuggan av sin flamboyanta, krävande bror Simon. Och nu, efter en traumatisk brytning och sen broderns självmord, har hon dragit sig undan. Funktionsoduglig sitter hon på en psykatrisk klinik. Kvar finns bara ett stillsamt fågeltecknade, och historien om vad som hänt rullas sedan upp i en både villig och motvillig kamp med terapeuten.
   Fast Ahlström har ett förbryllande språk. Liksom skuttande mellan jag-berättarens subjektiva förvrängda perspektiv och den allvetandes ordentliga redovisning med möjlighet till full analys av läget.

I den där kampen med terapeuten, då vet jag säkert att jag är inne i Fredrika och följer gärna hennes sluga försök att få stanna i tryggheten och lugnet på avdelningen.
   Medan andra skissartade tankar kring Fredrikas oroliga självupptagna skådismamma eller en mycket anonym men förlösande älskare, de blir till pedagogiska exempel på olika sorts relationer man kan ha.
   Det är inte helt lätt att avgöra om Ahlström språklekt med distans och närgångenhet för att temat passar till det eller om allt bara happat sig så.
   Men sådan tvekan gör ingen roman oförglömlig.

Jenny Teleman
jenny.teleman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".