Patrick Swayze och Jennifer Grey ur Dirty Dancing
film

Patrick Swayze har avlidit

Skådespelaren Patrick Swayze har avlidit efter en längre tids kamp mot bukspottskörtelcancer. De tre stora rollerna han blev mest känd för var i tv-serien Nord och syd, i filmen Ghost och det stora genombrottet - dansläraren i Dirty Dancing.

Många har pikat honom för repliken "Nobody puts baby in a corner" ur den - men har man sett vad den här dansfilmen gör med kvinnor och män i alla åldrar och från alla länder i alla situationer kan man inte annat än hylla honom.

För hans gestaltning av den krampaktigt återhållna explosiviteten och av att vilja vidga sitt perspektiv men inte kunna, eller ha möjligheten. År efter år lockar Dirty Dancing fram ruset, lusten och fotryckningarna - man måste bara dansa...

Själv minns jag ett enkelt pensionat i Italien där den annars så oantastliga middagen blev helt kaotisk när tv plötsligt visade Dirty Dancing. Personal och gäster samlade alla runt tv-apparaten - och det här var tiotals år efter filmens premiär 1987.

Patrick Swayze blev 57 år.

Per Feltzin, SR Kulturnytt
per.feltzin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".