TEATER

Hatet och manligheten

Varför är homosexualitet så provocerande för många? Journalisten Johan Hilton skrev en reportagebok 2005 som handlade om manlighet och hatbrott där han sökte svar på den frågan.    
   Nu har boken blivit teater, No Tears for Queers.

Den handlar om tre våldsamma mord, och det var tungt att skriva boken.
 – Jag ville ju skriva om hatbrott, extrema former av våld, och det var tungt, för det är ju tre gräsliga fall, säger Johan Hilton.

No Tears for Queers bygger på tre mord på homosexuella män: Johan Pettersson i Katrineholm 2002, Josef Ben Meddour i Göteborg 1997 och Matthew Shepard i Wyoming 1998. Nu blir boken alltså teater, i regi av Nina Wester.

 – Att abdikera från sin manliga makt är tydligen hotande för andra män, säger Nina Wester. Mattias Brunn som är en av skådespelarna i pjäsen är också den som dramatiserat Johan Hiltons bok. Både bok och pjäs bygger på vittnesförhör och autentiska rättegångsprotokoll.

 – Det är som att lägga pusselbitar och tillslut få en helhet, säger Mattias Brunn.

Matthew i USA, Johan och Josef i Sverige – alla tre mördas på ett besinningslöst våldsamt sätt.  Men Johan Hilton är hoppfull och tycker att framtiden ser ljusare ut:
 – Samhället blir öppnare, och frågorna debatteras på ett sätt som de inte gjorde till exempel 1998 när Matthew Shepard förlorade livet i Wyoming.

Urpremiär på Pustervik i Göteborg ikväll, sedan blir det turné runt om i hela landet fram till april  nästa år med över 100 föreställningar, med på turnén finns även delar av Elisabeth Olsson-Wallins fotoutställning om hatbrott mot homosexuella, In hate we trust.

Mia Gerdin, SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se