Audrey Tatou spelar Coco Chanel. Foto: Marcel Hartmann
Film

Coco i helfigur

Anne Fontaine är skådespelare, manusförfattare coh regissör. I dag är hon aktuell med den första filmen om mode-designern Coco Chanel. Coco livet före Chanel är den något yxiga svenska titeln. Göran Sommardal har sett den.

Det var min Pappa som kallade mig Coco, säger Gabrielle Chanel, till Arthur Chapel, möjligen hennes livs enda kärlek, själv kallad Boy. Det man kallas biter sig fast. Så långt inne i filmen är vi i mitten, och allt är redan gott och väl. Cocos mamma har dött, hennes älskade pappa övergivit henne och lämnat henne på ett barnhem i klostret. Coco har redan börjat uppmärksamma och arkivera det som hon så småningom ska förvandla till sina kännemärken. De svartklädda nunnorna och deras vita dok vajande som svalvingar. Fiskarnas randiga tröjor. Den chica svarta hatten utan plymer. Den skotska ylletröjan. Den ändamålsenliga ridklädseln. Ridbyxor. Riding-coat, som blev Redingout, den kroppsskurna, enkla, eleganta långa kavajen, som säkert gav uppslaget till Coco Chanels egen revolutionerande persedel. Utsnitt ur den tidiga tillvaron som inspirerade den unga Coco. Men trots att Audrey Tautous porträtt av Chanel är starkt, nästan bokstavligt inhägnat av integritet, estetisk såväl som existensiell. Och trots att porträtten av hennes närmaste män och kvinnor vägrar bekräfta våra mest tröttsamma fördomar, så blir det ingen riktigt bra film. Man tittar och tittar, förnöjt. Och sen är det slut. Kanske är problemet det som eftertexten riktigt basunerar ut: Skrivet oss på näsan.

Göran Sommardal
goran.sommardal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".