KULTURPROPOSITIONEN

Birgitta Englin och Leif Pagrotsky om kulturproppen och "de tre R:en"

I den nya kulturpropositionen och kulturbudgeten framgår att Rikskonserter kommer att läggas ner i sin nuvarande form, framtiden för Riksutställningar ska utredas vidare och Riksteatern får minskade anslag med 10 miljoner kronor från och med 2011. Men trots minskade anslag får Riksteatern behålla ansvaret för Cullbergbaletten.

De nya förutsättningarna för den konstnärliga turnétraditionen som Riksteatern, Rikskonserter och Riksutställningar har stått för motiverades i Kulturradions specialprogram om Kulturpropositionen på tisdagen av kulturministern, med att dessa "R"- institutioner förändrats och "spelat ut sin roll".

Detta är dock förändringar som socialdemokraternas kulturpolitiske talesman Leif Pagrotsky är mycket kritisk till
   – Att säga att man ska  ta bort, lägga ner och göra om, men inte säga till vad, det duger inte. Så kan man inte hantera viktiga samhällsinstitutioner, säger Leif Pagrotsky till Kulturnytt.

Riksteaterns vd Birgitta Englin är trots de minskade anslagen ändå lättad över att Riksteatern i alla fall får fortsätta sin verksamhet. Lösningen på budgetminskningen ligger i fler gästspel och samproducerade föreställningar, tror Birgitta Englin.
  – Det är klart att vi kommer att få se över effektiviseringen i vår egen organisation för att minska effekten av den här nerdragningen, säger Birgitta Englin till Kulturnytt och utesluter inte att det kan komma att bli personalnerskärningar.

SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se