Bokmässan

Bibliotekarierna sviker bokmässan

I dag, torsdag, öppnar 25-årsjubilerande Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Och på mässgolvet kommer författare att trängas med journalister, läshungriga medborgare och - inte minst - bibliotekarier. Bibliotekarierna är en av mässans viktigaste publikgrupper. Men i takt med de ekonomiska åtstramningarna ute i kommunerna, har det blivit allt svårare att locka bibliotekarierna till Göteborg.

När kulturnytt frågat runt bland några av landets bibliotek verkar det som samtliga dragit ner på närvaron på mässan.

I Malmö har stadsbiblioteket halverat antalet ur personalen som får åka till mässan. Från Visby har det tidigare gått en buss för bibliotekarier och andra intresserade, men inte i år. Man väljer att resa och bo billigt, antalet dyra seminariepass hålls nere och för just gotlandsbibliotekarierna utgår inga traktamenten - trots det är intresset stort.

Men det finns också konkurrens om kompetensutvecklingspengarna - i Malmö har flera valt att besöka Bokfestivalen i Kristianstad istället, som ett exempel.

I mässans hemstad har också utläggen för stadsbiblioteket minskat. Men det beror enligt Christina Person, bibliotekschef på stadsbiblioteket, inte på några ekonomiska nerdragningar.