film

Viljelös och präktig Fame

Med succérna för filmserien High School Musical och tv:s talangjakter i ryggen torde publikintresset vara garanterat för en nyinspelning av Fame: musikalfilmen - och senare tv-serien - om eleverna på New Yorks High School for the Performing Arts. Nu är det premiär för nya Famefilmen.

Trettio år efter originalfilmens premiär handlar Fame fortfarande om hårt arbete. De hoppfulla studenterna skolas, drillas och blir ipräntade att skapa fritt kan de inte förrän klassikerna sitter som ett rinnande vatten. Ändå kostar den inte lika mycket längre, drömmen om berömmelsen.

Den första Famefilmen regisserades av Alan Parker och hans ärende var lika tydligt som det var dubbelt: han ville hylla kreativitetens kraft men också vara socialt medveten och visa på nöjesindustrins skitighet.
   Den som minns 80-talets Fame som glädje i ett par rosa benvärmare tänker nog främst på teveserien. Filmen radade upp riskerna med en yrkeskarriär som scenartist: abort, sexuellt utnyttjande, missbruk, depression.

Några såna deppiga ämnen vill inte den nya, mycket Disneyfierade, filmen ta i. Det svåraste en Fame-elev går igenom är att ha föräldrar som tycker att pianorepetitionerna är viktigare än sångträningen.

I originalfilmen var drömmen om stjärnstatus och frigörelse tätt kopplad till alternativkulturens New York, det var på syltornas amatörkvällar chanserna fanns. I nya Fame sjungs och dansas det i snyggt producerade nummer medan mamma och pappa sitter i publiken och applåderar.
   Och i youtube-kändisskapets tidsålder kan ju ryktbarhet uppnås av vem som helst, så i nyinspelningen är kändisskapet inte ens målet längre. Men vilken vilja och drivkraft som ska ersätta den längtan, det har filmen ingen aning om.

Clara Törnvall
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".