Korskrypning på Müllerskt vis

Det fortsätter att gå dåligt för Hertha Berlin men desto bättre för Herta Müller.
Jag får hänvisa till förra inläggets brasklapp om "möjligen väl svepande formulering". Där satt jag i direktsändning utan att så mycket som knysta ordet "stentrist". Hade en fråga på gång om hur mycket tid man behöver för att läsa Müller, men det försvann i den allmäna hysterin. I går kväll hade jag en av hennes böcker i knät men det är märkligt, jag läser och ser de vackra formuleringarna det ciselerade språket.. och stänger igen boken. Müller är möjligen litteratur för avspända semestertider när man inte sneglar på klockan snarare än måsteläsning mitt i arbetsveckan. 
  

Jag minns en intervju med den tyske gamle litteratursmakdomaren Marcel Reich-Ranicki där det kom att handla om en bok som var för tung för att läsa i sängen. Reich-Ranicki tog i ända från tårna innan han röt: - Jag har läst hela mitt liv, jag har varit kritiker och redaktör sedan jag var tjugo och jag har aldrig läst någon annan stans än sittande vid ett bord

Det är nog där Herta Müller ska avnjutas. Vid bordet.

Kulturnytts direktsändning gick som vanligt utmärkt. Kloka medarbetare bubblade över av entusiasm. Det ringdes frenetiskt från kontrollrummet. Först efter sändningen, 13.40 kom vi fram till Frau Müller. Det verkar ändå som om Kulturnytt än en gång var snabbast på att få tag på pristagaren. Allt handlar om personliga kontakter, nätverkande som betalar sig när privata mobilnummer finns istället för de vanliga till pressagenter. Medarbetares årslånga intervjuanden och läsande belönas.  

Jag känner mig långt från en aspirant till Guldspaden bara för att någon tryckte ett telefonnummer i min hand och sa - Ring fort. Men visst är det kul att se att det inte ens fanns någon tysk tidning eller TV-kanal som hade en intervju när vi la ut vår på hemsidan. 

Så här några timmar efteråt känns det lite trist att ännu en europé som skriver i en klassisk tradition fick priset. Skönt med en kvinna, men gärna lite friskare vindar nästa gång tack. Nya genrer, kontinenter eller språkområden. Inte bara skön, ljum och klassisk medvind.

Gunnar Bolin
  


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".