Norén blir politisk i LO-tidningen

Visst har dramatikern och teaterregissören Lars Norén intervjuats många gånger, men i egenskap av konstnärlig ledare för Folkteatern i Göteborg, ett jobb som han tillträdde under sommaren, har han hittills inte gett några intervjuer. Den första publiceras idag i LO-tidningen och där pratar Lars Norén om hur han vill arbeta på den medlemsägda Folkteatern, en teaterscen som är förankrad i en ideologi av socialism och solidaritet.

 I LO-tidningen blir Norén tydligt politisk och pratar arbetarrörelse och klassamhälle och får chans att bemöta ett påhopp Göran Greider gjorde i en krönika förra året, med anledning av debaclet om Noréns dagbok. Greider påstod att Norén fokuserat för mycket på "skärgårdsverandornas ångest" i sina pjäser och är oförmögen att skildra en LO-familjs liv. Till LO-tidningens Mats Hallberg säger Norén:
   – På Folkteatern blir det naturligt att ta reda på vad är en arbetare? Arbetarklass? Har klasserna suddats ut? Ska vi komma på namn på nya klasser? Vad händer med värderingar i nya tider?

Vidare pratar Norén i denna intervju om sin framtidsoro inför kommande riksdagsval samt avslöjar hur mycket han saknar den gamla socialdemokratiske kulturministern Bengt Göransson.

Däremot får vi inga kommentarer kring det smärre teaterkrig som blåst upp mellan Folkteatern och Stadsteatern i Göteborg. Båda teatrarna planerar nämligen att sätta upp samma antika drama - Orestien, och många hävdar att Göteborgs publikunderlag inte räcker till för att dessa två stora teatrar med framgång ska kunna spela samma trilogi samtidigt.

Lars Norén har ändrat invigningspjäs av sitt nyrenoverade teaterhus vid Järntorget och istället för den tidigare planerade Kung Oidiups ska han sätta upp en egen bearbetning av Orestien på Folkteatern med premiär våren 2010. Arbetsnamnet är Atriderna. På Göteborgs stadsteater är det den schweiziske regissören Stefan Metz som gör en tolkning av Aiskylos antika trilogi Orestien.

LÄNKAR:

Cecilia Djurberg, SR Kulturnytt
cecilia.djurberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".