Merkel tycker det är underbart att Müller belönas.
Nobelpriset 2009

Tyska jubel och rynkade pannor

Herta Müller har bott i Tyskland sedan 1987, då hon flydde undan Ceauşescus diktatur. Därifrån är det nästan bara hurrarop. Men åtminstone en ansedd kritiker rynkade pannan.

Och det var inte vem som helst som tjurade i går, utan den egensinnige nestorn bland tyska litteraturkritiker, Marcel Reich-Ranicki.
   När han fick frågan vad han hade att säja om Müllers utmärkelse, sa han
 –  Jag vill inte prata om Herta Müller.

Reich-Ranicki är känd som en stor beundrare av amerikanen Philip Roth, som år efter år blir utan nobelpris.
 – Jag kände på mej att en kvinna skulle få priset i år, sa Ranicki, som om Herta Müller vore könskvoterad till priset.

Det anser inte hans kollega Verena Auffermann, som skrivit litteraturkritik för flera av dom stora tyska tidningarna:
 – Herta Müller skriver i hårda, precisa, knappa, bilder. Har man en gång hört eller läst henne så glömmer man det inte, säjer Verena Auffermann. Hon hyllar särskilt Müllers senaste bok, Atemschaukel, översatt ungefär "Andningsgunga" som kommit i höst och som ännu inte finns på svenska.
 – Det är hennes bästa, mognaste och språkligt klaraste bok, säjer Verena Auffermann.

Och en annan betydande tysk litteraturkritiker, Hellmuth Karasek, säger om höstens bok av Müller att den berör genom att visa hur människor förstörs under kommunism. Han anser att Müller kommer upp till samma nivå som Alexander Soljenitsyn.

I nätupplagan av nyhetsmagasinet Spiegel skriver Ulrich Baron att Herta Müller är en politisk röst som också sjunger poetiskt och att hennes skrivande förenar litteraturens stora dygder: Müllers verk pläderar för rättvisa över nationella gränser.

Också tyska politiker hyllar Herta Müller. Såväl landets president, regegeringschef som utrikesminister uttalade sig i går, och i ungefär samma anda. Så här sa förbundskansler Angela Merkel:
 –
Just nu 20 år efter murens fall är en underbar signal att så högvärdig litteratur och den här livserfarenheten belönas, sa Merkel.

Per Eurenius
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".