Nobelpriset 2009

Müller okänd i USA

Årets Nobelpristagare i litteratur må hyllas i Tyskland och vara hyfsat känd i Sverige. Men i USA är hon näst intill okänd.

Barbara Meade, som äger legendariska Washingtonbokhandeln Politics and Prose reagerade som många andra när hon hörde vem som vunnit litteraturpriset:
 – Vem är Herta Müller?
   Bokhandeln som är en av de mest välsorterade i Washington-området, har aldrig haft några av Muellers titlar på hyllorna. Bara ett fåtal av hennes böcker finns översatta till engelska.

Och samma reaktion märks på många amerikanska kultursidor idag. Flera av de stora tidningarna betonar hur okänd Müller är i USA, och många noterar att litteraturpriset inte gått till någon amerikan sen 1993 då Toni Morrison fick Nobelpris.
   Vissa kulturdebattörer har tidigare hävdat att Svenska Akademin är alltför Europa-centrerad.

Washington Posts litteraturkritiker Marie Arana krävde för en tid sen att Nobelpriset skulle läggas ner, Svenska Akademin har en häpnadsväckande benägenhet att lyfta fram obetydliga författarskap, skrev hon i en debattartikel.

Bokhandlaren Barbara Meade uttrycker sig mer diplomatiskt: risken är att omvärldens intresse för litteraturpriset minskar, om alltför smala författarskap prisas.
 – Det förvånar mig att ett så prestigefyllt pris går till någon som är så okänd, säger hon.

Ginna Lindberg
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".