Fredspris till Obama: "Groteskt"

DÅLIG NORGEHISTORIA. Efter Rolf Wesenlund har jag, vad jag minns, inte skrattat åt någon norrman. Jag gör det faktiskt inte i dag heller. Jag blir förbannad. Fredspriset till Obama, ursäkta.. är det möjligt..? Hur i hel** tänker den norska nobelkommittén?

Ge ett fredspris till en president som leder krig i två länder samtidigt som det finns mängder av människor och organisationer som gör allt de kan för att få krig att ta slut.

Även jag har förhoppningar på att Obama innan hans presidentperiod är slut ska ha åstadkommit en varaktigare fred, både i Irak och i Afghanistan. Att ge honom fredspriset under hans första månader vid makten då hans eventuella vilja att verkligen skapa fred ännu inte har lett till särskilt mycket är groteskt.

Det är omöjligt at ta priset på allvar under de år det kommer att ta innan detta faller i glömska. Mest av allt ser det ut som en björntjänst för att stödja Obama när det stormar kring honom på hemmaplan. Amos Oz hade varit ett vettigare val när han nu inte fick litteraturpriset

Gunnar Bolin
gunnar.bolin@sr.se


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".