Katarina Karnéus. Foto: Carl Thorborg Kungliga Operan
opera

Strålande och trevande Xerxes

Barockopera är en sällsynt gäst på Kungliga Operan i Stockholm, men i helgen hade man där premiär på Händels opera Xerxes från 1738. Senast vi kunde se den i Sverige var faktiskt för två år sedan, men då på Drottningholms Slottsteater.  Daniel Slater regisserar Kungliga Operans uppsättning.

Det är fullständigt strålande musik, ovanligt kortfattad för att vara barock och dessutom har man strukit ner den en hel del. Och riktigt expressiv lät Katarina Karneus mot slutet av akt 1 - och det är typiskt för hela föreställningen. Det dröjer länge innan sång och spel når ut över orkesterdiket.

Den brittiske regissören Daniel Slater har lagt allt i ett 1930-tal. Inte i perserkungen Xerxes egen antika tid eller i Händels 1700-tal. Ska man berätta om en despot med krigarvisioner och kärleksbestyr är 30-talet alltid en möjlighet. Just det, vi är lite för vana vid det och regissören har inte fått sångarna att riktigt tända på idén. De går väldigt ofta omkring och låtsas agera, de trevar sig fram utan spontanitet.

Till det ska Kungliga Hovkapellet, ledda av Andreas Stoehr, spela 1700-talsmusik på ett tidstroget sätt men med moderna instrument. I de starka partierna, attackerna, får de fart och övertygar stort. Men när de ska spela mera lyriskt trevar de också, tvekar.

Så det blir en märklig upplevelse - jag sitter där och ser skämten komma långt före de ska vara där, anar mig till vad regissören vill förmedla men inte lyckas med och sen, sekunderna efteråt, uppfylls jag av skönheten i musiken, den fyndiga scenografin av Robert Innes Hopkins där ett stort glasparti kan bli hotellfoajé, flygplats och ovalt rum för en makthavare och en skönt stökig duett med Matilda Paulsson och Malin Byström.

Per Feltzin, SR Kulturnytt
per.feltzin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".