Tyskland

Kinabråk när Frankfurtmässan öppnar

I morgon öppnar världens största bokmässa i Frankfurt och i år har den föregåtts av ovanligt mycket buller och bråk, kanske inte så konstigt när man valt att ha Kina i fokus. 

Det började redan för en månad sedan då den officiella kinesiska delegation tågade ut från ett förmäss-symposium med orden "Vi är inte här för att gå en lektion i demokratikunskap, den tiden är förbi". Anledningen var då att två regimkritiska exilförfattare varit där.
   Därefter har det på tyska kultursidor böljat fram och tillbaka med artiklar för och emot Frankfurtmässans sätt att behandla Kina-frågan.

I gårdagens Tageszeitung intervjuas författaren Yu Hua som säger att han inte tror att det kommer bli några officiella protester eller bråk när mässan väl har öppnat. På frågan hur han ser på det faktum att flera kinesiska författare nekats utresevisum från Kina säger Yu Hua diplomatiskt att det är mer komplext än vad man i väst kan föreställa sig, och att han själv inte har nån åsikt om enskilda fall eftersom han inte vet bakgrunden.

Enligt Yu Huan är det omöjligt att helt förstå kinesiska myndigheternas syn på censur och som exempel tar han sin egen bok Att leva: den censurerades inte, men filmatiseringen har ännu inte fått visas.
   Även tyska PEN-klubben är inbjuden till bokmässan i Frankfurt och de erbjuder kinesiska dissidenter en fri scen.

SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".