Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
2 av 2
Shirin Neshat
konst

Iranska kvinnor på kant med samhället

Konstnären Shirin Neshat slog igenom i slutet av 90-talet. I videoverk som Turbulent, och fotosviten Women of Allah, gav hon ett kvinnligt perspektiv på Islam och livet i det Iran hon själv lämnade som 17-åring.
   Nu visar hon nya verk på Kulturhuset i Stockholm, baserade på samma berättelse som ligger till grund för hennes långfilmsdebut Women without men. Den belönades med priset för bästa regi på filmfestivalen i Venedig i somras.

En ung, chadorklädd kvinna ser från sitt hustak hur en flyende man blir nedskjuten av militär. Året är 1953 och Teheran skakas av kravaller efter statskuppen, där den folkvalde premiärministern - Mossadeq - störtas, och den envädige Shahen återvänder till tronen.
   Kvinnan kastar sig från taket, och slår i marken intill den skjutne mannen. Som död är hon fri att, orädd och obeslöjad, gå ut i staden och delta i protesterna.

Så börjar Munis, ett av de fyra videoverk av Shirin Neshat som Kulturhuset visar. Hemma i New York deltog Neshat själv i sommarens protester mot valfusket i Iran, och även om hon arbetat med de här verken i sex år - och understryker att de inte bara handlar om politik - så är det ingen slump att de utspelar sig just 1953, i skuggan av kuppen mot Mossadeq. Då England och USA kväste den iranska demokratin i sin linda, för att skydda sina intressen i oljeindustrin.

Det är viktigt att minnas det, säger Shirin Neshat, att påminna om det mångfacetterade och kulturellt sofistikerade samhälle Iran var före den islamska revolutionen 1979.
   – Den iranska regimen gör sitt bästa för att sudda ut historien. Det är viktigt att påminna oss själva och våra ungdomar om en annan sida av vår kultur.

Shahrush Parsipurs roman Kvinnor utan män, som både långfilmen och videoverken är baserade på, är en magisk-realistisk berättelse om fem kvinnor som på olika sätt kommer på kant med det patriarkala iranska samhället, och tvingas finna sin egen väg i livet. Och som för en tid sammanstrålar i en skyddad, magisk trädgård - utan män.

Dagens Iran är motsägelsefullt. 60% av universitetsstudenterna är exempelvis kvinnor, men i en domstol är deras vittesmål bara värt hälften av en mans. Shirin Neshat vill visa en annan bild av den iranska kvinnan, än klichén med kuvade spöken i Hejab. Hennes filmer ger en historisk pendang till de kvinnor vi såg i somras, på Teherans gator.
   – Kvinnorna i min film lever under det förtryck som fanns på 1950-talet, men som jag porträtterar dem är de alla mycket starka, eftersom de tar sina liv i sina egna händer.

Mårten Arndtzén, SR Kulturnytt
marten.arndtzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".