FOTO: Timothy Greenfield-Sanders
litteratur

Teknikern Morrison frammanar kaoset

Sedan debuten för snart 40 år sedan har Toni Morrison skrivit om många olika sidor av den afroamerikanska erfarenheten.
   Hon har berättat om 1920-talets Harlem i romanen Jazz, om tiden efter medborgarrättskampen i boken Kärlek, och romanen Älskade kretsar kring slaveriet i södern under åren efter inbördeskrigets slut. 
   Nu återvänder Toni Morrison till slaveriet med en roman som kan ses som en prolog till Älskade. På svenska heter den En välsignelse.

Det är en lite underlig översättning, "En välsignelse". I original heter romanen A Mercy och den gärning det syftar på är just en nåd, en barmhärtighet. Utförd av en maktlös människa, inte en allsmäktig Gud.

När handelsmannen Jacob tar den lilla slavflickan Florens som delbetalning för en skuld vill han egentligen inte ha henne men förbarmar sig över modern som tigger och ber om att få lämna ifrån sig sin dotter. Och modern barmhärtighetsoffrar sin dotter i tron att hennes liv blir bättre då.

Det är handlingar tänkta att vara osjälviska, en egen moral inom slavsamhällets ramar, försök att göra rätt i en turbulent, våldsam tid då Den Nya Världen tar form. Det är sent 1600-tal på den amerikanska kontinenten, skeppslaster med immigranter kommer över från Europa, från Afrika hämtas slavar.
   Men slaveriet har inte hunnit bli institution och handlar än så länge inte bara om hudfärg. Alla relationer är affärstransaktioner: Fattiga vita människor säljs som arbetskraft, kvinnor säljs av sina fäder mot hemgift.

Toni Morrison frammanar kaoset genom en ström av fragmentariska minnen, sinnesintryck och växlande berättarperspektiv. Ett tillstånd uppstår som i sig självt blir då:et, den andra tiden - hemsökt av tro på andar, demoner och tecken och samtidigt, en förlamande gudsfruktan.
   Huvudpersonernas inre monologer är som yrselanfall sprungna ur febriga drömmar. Men febertankar och känslor insvepta i opiumdvala kan inte bli annat än dunkla, och kanske är det därför romanfigurerna aldrig riktigt uppenbarar sig.

Istället är det en annan röst som bryter igenom – Toni Morrisons egen. Hon berättar för läsaren om slaveriets mekanismer, hon ger en intressant historielektion och hon skriver rytmiskt och förtätat, men ibland också lite väl tekniskt.

Visst är den invecklade strukturen imponerande, men texten tar liksom aldrig steget från konstruktion till att leva sitt eget liv. Ibland kan en författarröst vara för stark.

Clara Törnvall/SR Kulturnytt
clara.tornvall@sr.se

En välsignelse av Toni Morrison

Genre: Skönlitteratur
Förlag: Forum
ISBN: 9789137134246
Översättning: Kerstin Hallén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".