Anna Granath i "Cellofan Babe!" (Foto: Scanpix)
TEATER

Vältajmad cellofankomik

I pjäsen Cellofan Babe försöker den stressade tvåbarnsmamman och karriärkvinnan Elin förtvivlat vira in sig i cellofan på jakt efter sexuell lycka. Cellofan Babe är skriven och regisserad av den isländska dramatikern och ståuppkomikern Björk Jakobsdottir, som haft stor internationell framgång med den här monologen, som satts upp i många länder, och i denna svenskt anpassade föreställning på Maximteatern i Stockholm spelas Elin av komikern Anna Granath som medverkat i flera av TV:s humorprogram.

Anna Granath spalar alla roller, dvs Elin själv, Elins motsträviga barn, deras sataniska dagisföreståndare, Elins tröge chef, Elins stressade man, med flera.

Ja det låter som bekanta komponenter i en nutidskvinnas livspussel, och det är väl kanske i bekantaste laget. Men den här pjäsen ska bygga på igenkänning, det är liksom hela grejen.

Anna Granath är en lite ovanlig komikertyp, snabbpratande, utan magstöd, och som kollegan Petra Mede har hon varit ballettdansös, och det kan man ana i hennes kroppsliga timing. Hon kan sätta oväntade poänger som gör att publikens gapskratt får nånting häpet över sig, trots att vi nästan vet prrreciiiis vad som ska hända.

Karsten Thurfjell/SR Kulturnytt

karsten.thurfjell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".