LITTERATUR

Kinesiska konfrontationer på Bokmässan i Frankfurt

De två världarna ska mötas - den ambitionen har arrangören för bokmässan i Frankfurt som drog igång på onsdagen. Kina har fått rangen som särskilt gästland på mässan, samtidigt som också många dissidenter och regimkritiker är där.
   Men författaren Shi Ming, en av dom kinesiska regimkritikerna, bosatt i Tyskland, tycker inte att mässans ambitioner genomförs.

- Det är tydligt att mässledningen har försökt separera regimens folk från kritikerna. De finns ju inte ens i samma hall på mässan, säger Shi Ming, kineisk publicist och exilförfattare bosatt i Köln.

Tysk press har gjort samma iakttagelse: Det är som två gästländer på mässan. Det officiella Kina för sig, som ignorerar kritikerna, och så exilförfattarna och dissidenterna för sig, skriver till exempel Neue Osnabrücker Zeitung.

Även om de två inte kommer att mötas och nötas mot varann, så är detuppenbart att den kinesiska regimen knappast kan dominera efter eget godtycke. 250 evenemang med exilförfattare och dissidenter hålls på mässan i Frankfurt under de4 här fyra dagarna, och det var Bei Ling, exilförfattare och förläggare i USA och Taiwan, som var först ut att möta journalisterna på bokmässan, innan den utsmyckade, officiella kinesiska paviljongen ens hade öppnat.

Att det varit en känslig balansgång för arrangörerna med Kina som gästland är märkbart. Det finns en kinesisk nobelpristagare i litteratur, Gao Xingjian. Han fick priset för nio år sen, bor i Paris och har brutit med den kinesiska regimen sen 20 år tillbaka. Nu är han på mässan, men utan någon officiell inbjudan av den tyska arrangören.

Per Eurenius/SR Kulturnytt, Berlin

TIDIGARE I KULTURNYTT:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".