KULTURSTATISTIK

Museibesöken minskar

Antalet besökare på landets museer minskar. Det framgår av rapporten Museer och konsthallar 2008, som tagits fram av Kulturrådet.

I statistikrapporten redovisas resultaten av 2008 års verksamhet på 214 museer och konsthallar i Sverige. Här framgår att Skansen varit allra populärast bland besökarna, tätt följt av ett annat Stockholmsmuseum: Vasamuseet, som hade näst flest besökare. På tredje plats hamnade Dunkers kulturhus i Helsingborg. 

Generellt sett har publiken dock minskat på landets museer. 2008 hade museerna ungefär en miljon färre besökare än föregående år. 
   Den 1 januari 2005 införde 19 statliga (centrala) museer fri entré och under de två år detta försök pågick ökade antalet besökare på museerna drastiskt. Efter att försöket med fri entré på museerna avskaffades 1 januari 2007, i enlighet med ett borgerligt vallöfte, har antalet besök minskat kontinuerligt. 

De museer som har tappat mest i besöksantal är de kommunala. Där har publiken minskat med 31 procent mellan 2005 och 2008. På ”övriga museer” samt på övriga statliga museer har besöksantalet däremot ökat sedan 2005.

Även konsthallarna hade fler besökare under motsvarande tidsperiod. Dock minskade antalet besök på konsthallar något under 2008 jämfört med 2007. 
   I Kulturrådets rapport framgår också att även personalresurserna har minskat på landets museer och det är framförallt de regionala och kommunala museerna som skurit ner på personalen.

SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".