Monty Python på scen igen

I går var det stor återföreningskväll i New York, Monty Python firade fyrtio år, fick en utmärkelse för sina bidrag till teaterkonsten och en dokumentär visades. Alla var där: Michael Palin, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones och så SR:s korrespondent Daniel Alling.

Varma applåder från publiken i den anrika och fullsatta Ziegfieldbiograden i New York mötte de fem Monthy Pythonmedlemmarna när de kom upp på scenen efter världspremiären på en ny dokumentärfilm om dem.
Gruppens sjätte originalmedlem Graham Chapman som varit död i 20 år, fick också vara med när gruppen nu officiellt återförenades. Chapman kom upp på scenen i form av en pappersfigur som John Cleese bar under ena armen. Och med sedvanligt tämligen morbid Monthy Pythonhumor kunde Michael Palin inte låta bli att skämta om den döde när publiken fick chansen att ställa frågor. Det här är en fråga för Graham sa Palin till publikens skratt.
Varför är inte John Clees rolig längre, var en annan av publikenfrågorna och John Cleese själv kunde inte annat än att skratta hjärtligt år frågan och av den osämja som ibland rapporterats funnits bland medlemmarna på senare år märktes absolut inget denna kväll.
I dokumentären Monthy Python, Almost the Truth får man i ett rasande tempo gruppens framgångshistoria genom snabba intervjuklipp med medlemmarna varvat med deras mest kända sketcher. Och kvällen avslutades med att gruppen fick emot ett specialpris från den brittiska filmakademien i form av guldstatyetter för Och då visade John Cleese att han faktistk fortfarande kan vara rolig: Vill ni se priset närmare håll så kommer det finnas att köpa på ebay imorgon, sa John Cleese.

Daniel Alling 
daniel.alling@sr.se

TIDIGARE I KULTURNYTT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".