MEDIER

Orwellsk järnkoll på vitryska medier

Storebror i Minsk har järnkoll på Vitrysslands journalister, konstaterar en grupp människorättsorganisationer som granskat situationen i Europas sämsta mediesamhälle.

Påtryckningar, hot och förordningar används för att kväsa det fria ordet.
   – Det värsta var att höra om de ideologiska avdelningarna, om övervakningen. Det var som i 1984, förklarade Jane Möller Larsen från danska International Media Support vid en pressträff i Stockholm på fredagen.

Det hon jämförde med George Orwells klassiska diktaturskildring är det system som myndigheterna i Vitryssland använder för att ha kontroll på vad landets icke-statliga tidningar rapporterar om. Runt om i landet sitter små avdelningar på 3-5 personer som måste konsulteras på förhand. Systemet förnekas officiellt och saknar regelverk, vilket gör "ideologernas" bedömningar både godtyckliga och hopplösa att överklaga.

Att myndigheterna avlyssnar mobiltelefoner och läser e-postmeddelanden är "naturligt" för vitryska journalister, som ständigt riskerar att varnas för det de skriver och att åläggas yrkesförbud. Regimen har också lärt sig "mjukare sätt" att trycka på, i stället för att rent fysiskt slå till mot de oppositionella.
   – Ett exempel är att barn till journalister får höra av sina lärare att deras föräldrar gör fel, att de borde jobba för statliga medier i stället, sade Möller Larsen. Hon fick lära sig om övervakningen när hon tillsammans med representanter för 13 organisationer, däribland svenska Human Rights Defenders (tidigare känd som Svenska Helsingforskommittén), besökte Vitryssland i september.

Den rapport som grupperna nu presenterat är framför allt avsedd för EU:s avgörande i november om hur det ska bli med de sanktioner mot Vitryssland som unionen lättat på under det senaste året.
   Rapporten tar dock inte ställning för om sanktionerna ska tas bort eller inte.

Vitryssland och president Aleksandr Lukasjenko har åtminstone utåt sett tonat ned de värsta delarna av diktaturen och ansträngt sig för att närma sig väst. Men om situationen verkligen har blivit bättre är svårt att säga.
   – Det finns en känsla av att folk inte är så rädda längre. Som en av dem vi pratade med sade: "Vi kan andas nu - men vi kan fortfarande inte röra oss". Och samtidigt sade många att européerna är dumma som inte förstår att allt bara är Lukasjenkos teater. Inga riktiga förändringar har egentligen skett, sade Möller Larsen.

Wiktor Nummelin/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".