Augustpriset 2009

Det blir en läsupplevelse som vinner

Årets Augustnomineringar applåderar kvalitet, menar Kulturnytts Marie Lundström.

Det krävs en professor i lyrik för att trumfa in poesin bland nomineringarna. Med Anders Cullhed i spetsen fortsätter juryn fjolårets kursriktning mot diktens erkännande. I år med två nomineringar: Ann Jäderlund och Johannes Anyuru. Så olika de är, skriver de ändå båda tjocka böcker om såväl historiskt våld som vår tids lemlästade kroppar och övergrepp. Politisk poesi av idag. Ann Jäderlunds bok är strängt klarsynt, enkelt skön. Jag hoppas att hon vinner.

Men hur det än går, blir det i år en bok med kvalitet som applåderas. Det är som om juryn förstått att det är så vi måste jobba. Släpper vi igenom en Ranelid blir det han som vinner. Därför tätar vi med kvalité. Fioretos och Erkelius i toppform, Steve Sem-Sandberg redan klädd i succé. Och så Eva Adolfsson. Man kan nästan höra hur diskussionen gick: Ska vi verkligen inte ta med Kerstin Ekman? Adolfsson eller Ekman? Nå, kittet av god litteratur åtminstone på plats. Nu kan bokhandlare och övriga rösta som de vill på de nominerade. I år blir det inte en storsäljare i nedan eller Carl-Johan Vallgren som drar undan mattan för resten. Det blir en bok, en stor läsupplevelse som vinner.

Marie Lundström, SR Kulturnytt
marie.lundstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".