Medier

Ökad medienärvaro i Afghanistan

I amerikanska medier läggs nu allt mer fokus på kriget i  Afghanistan. På bara något år har nämligen en stor mängd journalister flyttat från krigets Irak till krigets Afghanistan, visar en ny studie.

Under många år under 2000-talet var det kriget i Irak som dominerade amerikanska medier i jämförelse med kriget i Afghanistan och under många år lyste stundom rapporterna från händelserna i Afghanistan med sin frånvaro.

Men på kort tid har det nu blivit ändring på det, skriver New York Times. Tidningen citerar den oberoende organisationen Project for Excellence in Journalism som kan konstatera att Afghanistankriget efter många år i skymundan år nu seglat upp som det toppämnet för amerikanska medier.

De amerikanska medierna lämnade Afghanistan i stor utsträckning efter att USA 2003 valde att också invadera Irak. Men sen läget i Irak stabiliserats och de amerikanska truppernas närvaro, om än långsamt, fortsätter att minska och president Obama lagt det mesta av sitt krut på Afghanistan så har fokuset ändrats även i medierna. Rapporteringen om det afghanska valet och den amerikanske presidentens grubblande på om han ska sända fler trupper till landet får numera t ex betydligt större utrymme än händelserna i Irak.

Enligt Project for Excellence in Journalisms beräkningar utgjorde Afganistanrapporteringen 1 procent av all nyhetsrapportering i USA för bara ett år sen, medan den nu, två år senare, dominerar nyhetsflödet dagligen.

Dock konstaterar New York Times att Afghanistankriget bevakas med betydligt färre resurser än kriget i Irak. Detta delvis beroende på att många amerikanska medier tvingats till nedskärningar under en pågående finanskrisen.

Daniel Alling, SR New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".