Magnus Haglund har skrivit boken om Åke Hodell. FOTO: Per Wiklund/Scanpix
Litteratur

Rörande arkivfynd om Åke Hodell

I förlaget Natur & Kulturs serie Litterära profiler har turen kommit till författaren Åke Hodell, född 1919, död år 2000. Hodell blev med verk som General Bussig och Igevär en av de främsta företrädarena för konkretismen i Sverige på 60-talet. I gränslandet mellan bild, text och ljud återkom han ständigt till 1900-talets krig och katastrofer i sitt skapande, men också till sitt eget öde - han var en hårsmån från döden i flygkrasch 1941. 

När Åke Hodell 1971 skickar in sina referensuppgifter till Arbetsförmedlingen så uppger han att han är författare, bildkonstnär och kompositör. Och han tillägger: "övrig sakkunskap: flyg, mixed media, elektroniska kompositioner, förlagsverksamhet. Samt att han gärna håller föredrag om till exempel "Våldet i alla dess former" - och att han då behöver bandspelare, grammofon och diabildsprojektor.

Det är nästan ett Hodellverk i sig, den här till byråkratin riktade redogörelsen. En konkretistisk dikt om något. Magnus Haglund har fiskat upp den ur det omfattande och noggranna arkiv som Åke Hodell upprättade över sitt eget liv och konstnärskap.
   Han var pedantisk och mild, sägs det. Men på fotbollsplanen "farlig genom sin hårdhet", enligt ett referat från 1938.

Haglunds bok är inte någon renodlad biografi, men är den är det närmaste vi kommit något slags levnadsteckning över Åke Hodell och den är på många punkter förtjänstfullt klargörande.
   För till det bökiga med Hodellforskning hör förstås att han levnadsberättelse tycks vara ihopsatt i efterhand, som Haglund skriver, "som om det egna livet var ett collage."

Om Hodell medvetet odlade en myt om sig kan vi låta vara osagt, men nog frammanade han gång på gång bilden av hur hans konstnärskap konciperades vid den flygolycka som nästan tar livet av honom 1941.
   Och hur han sen blir förlöst av Gunnar Ekelöf, som på baksidan av en meny skriver lämpliga författarnamn att studera. Jag har själv sett Hodell läsa högt från det där pappret där det står "Södergran" och "Fröding" på ena sidan och "Stuvad lake" på den andra och det är lätt förlora sig i den förföriska sidan av Hodells egen skapelseberättelse

Men det Magnus Haglund kan visa är i vilken utsträckning Hodells konstnärlighet är nog så utvecklad långt före flygolyckan, han intresserar sig mycket för surrealismen, och samtidigt som han utbildar sig i flygvapnet skriver han revyer.
   En kombination av djupaste allvar, teknik och uppsluppenhet som blir genomgående också framöver.

Och boken blir också en berättelse om tiden, en ung Alice Babs uppträder i en av Hodells revyer. Jan Malmsjö spelar i barnteater regisserad av Hodell. Och något år efter att han debuterat som centrallyriker, får Hodell ett mycket vänligt brev av kåsören Kar de Mumma, som uppskattar det Hodell skrivit om fartens tjusning i Expressen. Det är rörig och rörande läsning.

Själv vill Haglund understryka det han kallar "det klingandes roll i författarskapet", ljuden av det skrivna - hur musiken finns i krasande mellan orden. Och det är ju något som inte minst präglar Hodells banbrytande radioteaterarbete på 1970-talet.
   Men att beskriva komplexa textljudradiopjäser i en bok är inte det lättaste, och här klingar det inte om vare sig text eller analys. Nä, Magnus Haglunds stora styrka är arkivgärningen, som bidrar till att komplicera bilden av den nog så komplicerade Hodell.

Måns Hirschfeldt, SR Kulturnytt
mans.hirschfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".