kulturpolitik

Mångkulturkonsulenter kan försvinna

Mångkultur var ett begrepp som ofta förekom i kulturdebatten för några år sedan, men det nämns knappt i den nya kulturpolitiken.
   I början av 2000-talet infördes så kallade mångkulturkonsulenter för att komma åt det segregerade svenska kulturlivet. I dag finns de i sex regioner i landet.
   Den nya kulturpropositionen poängterar mångfaldens betydelse, men det verkar som att mångkulturkonsulenterna har spelat ut sin roll.

Anna Selvåg, handläggare för interkulturell verksamhet på Statens Kulturråd, har ingen aning vad som väntar.

– Vi vet faktiskt inte, det har inte stått någonting i propositionen. Vi väntar på regleringsbrevet helt enkelt. Det kan ju alltid hända med bidrag att de försvinner, men sen ska det ju utredas hur det blir med portföljmodellen, det kan ju hända att mångkulturkonsulenterna hamnar där, säger hon.

I år har kulturrådet delat ut 1 875 000 kronor till de sex regioner som sökt och fått bidrag för en Mångkulturkonsulent. Målet är att kulturlivet bättre ska spegla landets etniska sammansättning. Men konsulentuppdraget har mött kritik under de åtta år som det funnits, inte minst från mångkulturkonsulenterna själva.

Rasoul Nedjadmehr satt i regeringens Kulturutredning och är mångkulturkonsulent i Västra Götaland. Han är kritisk mot idén om mångkultur baserad på etnicitet, separerad från all annan kultur. Han jämför sitt uppdrag med övriga kulturkonsulenter.

– Konsulenttjänsterna byggdes efter konstarterna, och det är lätt för en danskonsulent eller teaterkonsulent att identifiera sitt område. Men mångkultur gäller ju alla områden, alla konstarter och livet och samhället som sådant. Då blir det svårt för en person att "mångkultura" i ett län eller i en region, säger han.

Rasoul Nejadmehr vill avskaffa sin tjänst och ifrågasätter hur man egentligen "mångkulturar" sig. Och just mångkulturkonsulenternas problem med luddiga uppdragsbeskrivningar kom fram i Kulturrådets egen utvärdering för tre år sedan.

Kulturnytts rundringning till ansvariga i regioner som idag har mångkulturkonsulenter, visar att de ofta får stötta andra konsulenter med tydligare genreuppdrag som dans, teater, musik och konst- för att dom ska bli bättre på att leva upp till SINA mångkulturdirektiv. Två av de sex regionerna tänker dessutom inte ha någon mångkulturkonsulent 2010, eftersom man anser att det nu är dags för institutionerna att själva uppfylla mångkulturkraven. 

Och när kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth presenterade kulturbudgeten var det ännu inte helt klart om det blir något statligt stöd mångkulturkonsulenterna framöver.

– Nej, det finns inget särskilt förslag i kulturpropositionen om mångkulturkonsulenterna. Det är väl rimligt att de finns kvar, men det får vi återkomma till, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Ülkü Holago, SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se

MER OM MÅNGKULTUR I KULTURNYTT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".