Den kinesiske 700-talspoeten Li Bai
utrikes

Vem får profitera på Li Bai?

Litteraturen kan ju vara en guldgruva för den plats den förknippas med.
   Ystad vrider ur Wallander-trasan så mycket det bara går, i Värmland säljs en och annan Selma Lagerlöf-souvenir, och hur många Bloody Mary som har intagits till Hemingways ära på barer i amerikanska Key West kan man ju bara spekulera i.

I Kina slåss nu två städer om titeln "Li Bais hemstad".

Det är Jiangyou och Anlu som både säger sig vara den stora 700-tals poeten Li Bais hemort.
   Staden Anlu beskrev sig som Li Bais hemstad i en tv-reklam i augusti, det förargade Jiangyou som hade registrerat stadsbeskrivningen "Li Bais hemstad, kinesiska poesins stad" redan 2003.

Jiangyou hotar med stämning om Anlu inte drar tillbaka sin reklam illa kvickt. Att staden vill vara ensam om titeln är begripligt. Efter Jiangyou registrerat sig som Li Bais hemstad har turismintäkterna ökat från knappt 500 miljoner svenska kronor till nästan 1.4 miljarder kronor, enligt South China Morning Post.

Vilken som nu är Li Bais verkliga hemstad är en tolkningsfråga. Hans födelseort ligger i allafall i vad som idag är Kirgizistan. De två städerna som strider om att vara Li Bais hemstad huserade honom faktiskt under olika perioder av hans liv.

SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".