bokbransch

Prispress hotar förlagen

Svenska bokhandlare pressar priserna och försätter bokbranschen i kris, det skrive Svenska Dagbladet i en artikel i dag. Det är KF-koncernen, med Akademibokhandeln och Bokus, och nätbokhandeln Adlibris som får förlagen att svettas med krav på stora rabatter.
   Och i USA bråkar bokbranschen om samma sak.

Förlagen menar att de mindre aktörerna trängs ut, och smalare titlar hotas, men både Akademibokhandeln och Adlibris menar att förlagen är konservativa och måste anpassa sig till dagens villkor.

I USA är det butiksjätten Walmart och nätbutiken Amazon som hyvlar priserna. Det började med att Walmart gick ner till tio dollar för storsäljare, Amazon följde efter och snart kunde man köpa en ny inbunden bok för under nio dollar. Alltså drygt 60 kronor.

Amerikanska förläggare och mindre bokhandlare menar att priskriget är absurt eftersom det är de potentiella bästsäljarna man sänker priset på. Böcker som man behöver för att har råd att ge ut smalare titlar, får så låga priser att bokbranschen undermineras, säger förlaget Hachette Books vd till radiostationen NPR.

SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".