litteratur

Angenämt möte med daggmaskexpert

Fredrik Sjöberg slog igenom på allvar med boken Flugfällan från 2004, som beskrev konsten och betydelsen av att samla blomflugor. 2006 fortsatte han med Flyktkonsten och nu kommer den sista delen i vad som alltså blir en trilogi, som är på en gång biografier och en pågående självbiografi. Den heter Russinkungen.

Det här är berättelsen om den osannolike Gustav Eisen, 1847–1940, svensk zoolog och mycket annat därtill fast han tillbragte större delen av sitt liv i USA. Daggmaskexpert, kännare av Centralamerikas insekter, specialist på antika glaspärlor, vinodlare, russinfabrikant och fikonförädlare.
   Han hittade en gammal silverbägare som han var övertygad om var den äkta heliga Graalen, han lyckades få till The Sequoia National Park och på så sätt rädda de väldiga redwoodträden undan skogsbolagen, han korresponderade med Darwin, rörande daggmaskar, och var livslång vän till August Strindberg.

Allting han företog sig var på något sätt i övernaturlig storlek, hans energi tycks ha varit gränslös, samlingarna var enorma, liksom praktverken över hans fynd, hans efterlämnade papper och akvareller, han var skicklig akvarellmålare, de fyller berg av kartonger i bibliotek och arkiv världen över, åtminstone låter det så på Fredrik Sjöberg.

Men Russinkungen är också en berättelse om Fredrik Sjöberg själv och hans egna närbesläktade besattheter, driften att samla, ordna, klassificera och sortera, att skapa någon sorts ordning i världen genom att hitta ett eget litet udda hörn av verkligheten att flytta in i, låta sig uppslukas av och lära sig behärska, blomflugor eller glaspärlor, det kan vara detsamma, och under alltihop en äkta, skarpögd nyfikenhet på världen.
   Ibland kan jag kanske tycka att berättelsen om Fredrik Sjöberg tenderar att överskugga berättelsen om Gustav Eisen, men det får man väl ta i en essäistisk tankebok som denna, även om jag personligen är mer intresserad av Gustav Eisen än av Fredrik Sjöberg.

Men han skriver med en lätthet och precision som gör det till en fröjd att läsa, och jag hälsar gärna på i hans värld av flugor och manier, iakttagelser och läsefrukter.

Och har man träffat Gustav Eisen, om än indirekt, så glömmer man honom inte.

Mats Arvidsson, SR Kulturnytt
mats.arvidsson@sr.se

Russinkungen av Fredrik Sjöberg

Genre: Biografi
Förlag: Nya Doxa
ISBN: 9789157805416

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".