Alice Munro, aktuell med Nära hem. Foto: Derek Sharpton
Litteratur

Att känna igen sig i Alice Munro

Den kanadensiska författaren Alice Munro skriver noveller. Det skiljer henne från nästan alla andra engelskspråkiga författare som i likhet med henne både säljer bra och får litterära utmärkelser. Det brukar vara romaner, ganska tjocka romaner, som krävs för det. Alice Munro har fått ett uppsving i den svenska utgivningen, då förlaget Atlas satsar på tre böcker av henne på svenska. Den första kom precis efter sommaren: Kärlek, vänskap, hat och är en nyutgivning av en av Munros novellsamlingar på svenska - i pocket. Andra raketen är nu avfyrad: novellsamlingen Nära hem som består av förlagets eget urval av noveller.

Det har varit intressant att läsa recensionerna av Alice Munros bok i helgen. Kvinnor känner igen sig, kunde vara en passande rubrik för det som skrivits. Lite nedlåtande, dock. Men jag tycker själv att det är omöjligt att inte känna igen sig. I novellkvinnornas både resoluta och tafatta försök att hitta fram till kärlek, vänskap, hat, något sätt att leva. Det är fantastiskt och uttröttande att läsa en intelligent skildring av inte sig själv, men delar av sig själv, sitt tankeliv. Det man inte vill kännas vid eller inte har kunnat kännas vid. Plötsligt står det där, ord för ord, lika enkelt som lyriskt formulerat. Sidan 271 om mamma, sidan 205 om varför man plågar sig själv på jobbet, sidan 197 med fortsättning på sidan 198 om våra män.

Men hur känner man igen sig? Och det här är viktigt: Inte på det där gapflabbe-viset man ska känna igen sig i böcker som Livet 40 + : Sanna berättelser om kärleken, kropparna, kriserna och känslorna, en nyutkommen bok där man ska ta del av andras lagoma livskriser, drömma om en förändring och gotta sig med en produkt som för att citera baksidestexten på Livet 40 +: "hjälper dig att vara den du är". Igenkännandet har nästan annekterats av det där, partykompisen i boken: "Du vet hur det är, preciiis så kände jag också!".

Alice Munro är kompromisslös på den här punkten. Tar tillbaka igenkännandet till sina egna, integritetsfyllda berättelser. Based on a true story? Helt oväsentligt i hennes fall. Det trösterika och stora i hennes noveller är beviset på att små små händelser kan bli avgörande historier. Man kan komma hem från ett krig och skriva en roman. Man kan också gå på grillparty. Man kanske aldrig ens var där. Och ändå kan man komma tillbaka med en vittnesskildring i toppklass om människans belägenhet.

Marie Lundström, SR Kulturnytt
marie.lundstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".