Iryna Vydanava, redaktör för 34. Foto: Fredrik Wadström
Utrikes

Kulturellt töväder i Vitryssland?

Det totalitära Vitryssland för en pågående dialog med EU. Men vad för den med sig? Än så länge är det svårt att tala om några genuina reformer men det finns tecken på ett kulturellt töväder. Kulturnytt har besökt redaktionen för kulturtidskriften 34 i den vitryska huvudstaden Minsk.

Den vitryska tidskriften 34 är inte något man bara läser. Varje nummer är en cd-skiva fullproppad med musik, videoreportage, grafik, foto och texter. Den kan också laddas ned gratis från redaktionens hemsida. Formatet uppstod långt ifrån bara ur en experimentlusta. Fram till 2005 gjorde redaktionen en papperstidskrift men då blev problemen med tryckning och distribution för stora. Vitryska myndigheter och landets säkerhetstjänst betraktar inte bara renodlat oppositionella projekt som farliga utan också uttryck som överhuvudtaget är oberoende från staten brukar förföljas.

Men på sistone har någonting förändrats säger Iryna Vidanava, en av redaktörerna för 34. Hon talar om ett kulturellt töväder som påverkat många människors sätt att tänka.
 – Att återgå till hur det var före 2009 skulle nog inte gå, säger Iryna Vidanava. Det är någonting som förändrats i huvudet på dem som redan var aktiva sedan tidigare.

En viktig orsak är den nya dialogen mellan den totalitära vitryska regimen och EU. Visserligen är många kritiska till att Vitryssland fortfarande gör för lite för att minska förtrycket i landet. Men Iryna Vidanava tycker sig ändå känna igen vindarna som blåste i början av 90-talet i samband med Sovjetunionens fall. Många av dem som idag läser tidskriften 34 är i övre tonåren och har aldrig ens upplevt Sovjetunionen.

 – För dem kan det här året bli den period när livet helt enkelt tar en ny vändning, säger Iryna Vidanava.

Fredrik Wadström, SR Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".