Fotografen från Riga. Film av Maud Nycander. Foto Lars Tunbjörk
dokumentärfilm

Skilda världar i Fotografen från Riga

Fotografen från Riga - en film om Inta Ruka. Så lyder den koncisa titeln på Maud Nycanders dokumentär om en av Europas främsta dokumentärfotografer, en kvinna som representerat Lettland vid Venedigbiennalen, ställt ut i London och på Moderna museet i Stockholm, och fortfarande är anställd som städerska vid Svenska ambassaden i Riga.

Fotografen från Riga är berättad i paralleller. Mellan privata omständigheter och yttre framgång, mellan bakom och framför järnridån.

Inta Ruka växte upp i ett rum i ett statligt hyreshus i Riga, Maud Nycander i en villaförort till Stockholm. Och detta faktum förändrar allt mellan två jämnåriga konstnärer. Motivval, förutsättningar men också på något vis vad själva ögat jagar. Medan Nycander reser till Nicaragua och Sydafrika, fotar raggare och politik, självförverkligande och internationelll revolution stannar Ruka av förklarliga skäl hemma och skapar sina överjordiskt vackra svartvita bilder av grannskapets människor. Uppväxt i den mest kollektivistiska av tider och platser, efter yrkesskola till sömmerska fick hon sin kamera i examenspresent. Och med den avbildar hon sedan utan blixt eller lampor stilla poserande män, barn, mödrar, hundar, ungar, tonåringar. Och de svävar ut ur sin miljö och hänger där en liten bit framför bilden, var och en med en helt och hållet egen blick. Det finns inget kollektivt, konstaterar Rukas bilder lugnt.

Nycanders säkra, bildfrossande filmkamera följer Ruka sedan när hon arbetar. Ser hennes gamla, stängda mor som aldrig glömt sin deportering till Sibirien. Den fångar Rukas lyckliga 80-tal och stenhårda, depressivt drickande 90-tal. För i den kärleksfulla Fotografen från Riga löper inga pengar och evigt kallvatten ur kranen. Just helt parallellt med en växande internationell berömmelse. En av de sista bilderna visar det bäst, hur en av världens mest begåvade konstnärer leende, där på ambassaden i Riga, sopar under ett porträtt av en drottning Silvia i tiara, nästa hur hon tillsammans med innevånarna i ett av Rigas mest slitna kvarter hälsar på presidenten. Han kom till vernissagen av deras porträtt på Nationalmuseet i Riga.

Fotografen från Riga har premiär 30 oktober 2009.

 Jenny Teleman
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".