kulturpolitik

FP vill premiärvisa biofilm i tv

Biofilmer ska också ha premiär hemma i din tv, samtidigt som de går upp på biograferna. Det förslår Folkpartiet, enligt Svenska Dagbladet.

Filmutredningen föreslog tidigare i höstas att man skulle lämna det snart 50-åriga filmavtalet och i stället satsa på en statlig filmpolitik. Momspengar ska gå till filmen och inte som nu en avgift på biljettintäkterna. Svensk film har finansierats genom ett avtal mellan staten, filmbranschen och flera tv-företag, men utredningen såg ingen möjlighet att också involvera de som får de största filmintäkterna: Dvd-distributörer och internetoperatörer.

Nu menar Folkpartiet att en helt statlig filmpolitik inte ska genomföras. I stället vill man, genom möjliga premiärvisningar på dvd och via video-on-demand i hemmen, på så sätt få med nya aktörer i ett nytt avtal.

– Man kan inte öronmärka momspengar till filmstöd. Det vore heller inte bra om statens ettåriga budgetbeslut skapar osäkerhet kring långvariga filmprojekt, säger Christer Nylander till SvD.

TIDIGARE I KULTURNYTT:

Per Feltzin, SR Kulturnytt
per.feltzin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista