KULTURPOLITIK

Chris Heister utreder portföljen

Det blir Chris Heister, landshövding i Västerbottens län som ska utreda den nya ”portföljmodellen” för fördelning av statliga bidrag till regional kulturverksamhet. Chris Heister har lång erfarenhet som moderat politiker.

Hon var riksdagsledamot 1991-2002, vice partiordförande i moderaterna 1999-2003, landstingsråd i Stockholm 2002-08 och sedan i år styrelseordförande för den nyinrättade myndigheten Tillväxtverket.
   Införandet av den nya portföljmodellen är ett av förslagen i kulturpropositionen ”Tid för kultur” (prop. 2009/10:3).

Chris Heister ska bland annat komma med förslag på vilka statliga bidrag som bör ingå i modellen samt på vilket sätt stat, landsting och kommuner ska samverka kring frågor om prioriteringar och finansiering av kulturverksamheter. Uppdraget ska redovisas den 15 februari 2010.

Utredaren ska även analysera hur Riksutställningars framtida roll och uppdrag bör förändras med hänsyn till den nya modellen. Denna del av uppdraget ska redovisas den 30 april 2010.

- Att utveckla formerna för dialog och samverkan mellan stat respektive landsting och kommuner inom kulturpolitiken är en viktig uppgift.  Jag kommer att verka för en modell som är smidig och ändamålsenlig och som bidrar till att ge medborgarna ett brett utbud av kultur i hela landet, säger Chris Heister i en kommentar.

SR Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista