Murens fall

Adam Michnik om värdighet

I Polen ställde man för 20 år sedan raskt om från kommunism till liberal marknadsekonomi, när Lech Walesa och Solidaritet segrade över kommunistregimen.
   En av förgrundsgestalterna i Polens sena historia är Adam Michnik: författare, poet, historiker och publicist. 

Under 70- och 80-talet satt han ofta fängslad, idag är Adam Michnik chefredaktör för Polens största tidning Gazeta Wyborcza. Men trots att han är en ärrad dissident, saknar han intresse i att ställa kommunistdiktaturens lakejer till svars.

 – Jag är uppfostrad att alltid kräva mest av sig själv. Vi som arbetade oppositionellt ville ju att folk skulle få det bättre. Och idag i det fria Polen, varför skulle jag fördöma de som inte pallade trycket? Nej, istället tackar jag gud för att jag orkade stå emot, säger Adam Michnik.

Han har suttit i fängelse i sammanlagt sex år. Först i och med studentupproret 1968, sen då han var redaktör för illegala tidskrifter på 70-talet och så på 80-talet för att han var rådgivare åt Solidaritet.
   Men det vill han inte kokettera med. Istället skämtar han till det.
 – Fängelse kan vara bra för en intellektuell: ingen sprit, inga tjejer, ingen telefon, säger han.

Adam Michnik besökte Sverige förra veckan, och det går inte att missa att han är en superkändis. När Polens ambassadör presenterar honom dånar applåderna i ett knökfullt ABF-hus i Stockholm. Publiken skrattar hejdlöst åt Michniks fyndigheter, han är älskad och respekterad.

Han ska prata om "att leva i värdighet", och hur man gör det i en diktatur eller under råkapitalistiskt svåra tider. Adam Michniks egna recept på att behålla värdigheten verkar vara humorn. Men han kritiserar inte gärna dagens Polen.

 – För 25 år sen bad polska folket följande böner: att de politiska fångarna skulle befrias, censuren försvinna, gränserna öppnas och fria val hållas. Och så att den sovjetiska ockupationsmakten skulle rämna. Idag har alla böner besvarats, det är klart att jag är nöjd med det.

Han är benhård i sin antikommunism. Men, säger han, visst finns det folk som känner sig som offer i det nya systemet, där arbetslösheten seglade upp som ett nytt fenomen. Paradoxalt nog var de som stred hårdast för förändring de som drabbades mest av systemskiftet. Anställda på stora fabriker till exempel, viktiga för Solidaritets framgångar.

 – Om vi tänker oss en fabrik som tillverkade Leninbyster. Det fanns ju en marknad för Leninbyster förr när varenda partisekreterare skulle ha en på sitt skrivbord. Och så inträffar katastrofen, systemskiftet, och efterfrågan försvinner över en natt. Vissa fabriker kunde kanske ställa om sig och börja tillverka byster av påven istället, men det var ju inte alla som var så förutseende. Och det är väl så man måste se det, det är ju inte deras fel att ingen längre ville ha bysterna, säger Adam Michnik.

Sofia Olsson, SR Kulturnytt
sofia.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista