Fjäskpoeter

Med jämna mellanrum medverkar jag i Australiska radions svenskspråkiga sändningar. Jo de finns, såvida jag inte utsatts för ett gigantiskt practical joke de senaste tio åren.
Jag är med och babblar lite löst om vad som hänt inom "kultursektorn" de senaste veckorna. Idag t.ex. om Liljevalchschefen Herr Castenfors beställning av Victoria och - Danielpoesi, om att det inte blev nå´t bygge vid Asplunds heliga bibliotek, om stjärnarkitekterna Herzog & de Meurons planer på ett 170 meter högt bostadstorn i Hjorthagen i Stockholms norra innerstad, och till sist en snutt om Jan Guillous senaste äventyr.


Är jag slarvigare när jag talar i Australiens radio än i SR? Ärligt talat finns det en liten risk att den frågan kan besvaras med "ja". Överenskommelsen är att programledaren Johan Gabrielsson ringer upp och så pratar vi utan förberedelse. Är jag lite "fräckare", "elakare"? Ärligt talat finns det även en risk att den frågan kan besvaras med ett "ja".
- Hmm Australien...  det är väl ingen där som bryr sig om jag kallar Guillo för en tröttsam självupptagen skribent som får mig att känna det som om han skriker om sin egen förträfflighet i mitt öra när jag läser honom, eller Castenfors för en fjäskande hovnarr i deras radio.
Nu gjorde jag inte det där utan istället här. Det lär finnas poeter som tackat ja till den befängda idén att skriva kärlekslyrik som under bröllopsfestligheterna ska höras i Strandvägens lövverk, inlästa av skådespelare. Varför? Man ska inte skriva om Victoria och Daniel utan kärlekslyrik i största allmänhet, men dikterna ska ju användas som en del i firandet av tronarvingens bröllop. Jag har bra mycket lättare att förstå om man vill skriva en hyllning till Fredrik Reinfeldts ledsna ögons ära än till Daniel Westlings stabila käkpartis.
Reinfeldt gör i alla fall något - att reta sig på eller att bli glad av.
Att medverka till stenåldersinstitutionen kungahusets bröllopsfirande är för mig fullständigt obegripligt.
Nu ska jag istället skriva på en lämplig hyllningsdikt till några som är värda det: AIK:s fotbollslag. Efter att SM-guldet är bärgat på söndag, läser jag den högt, en gång, för alla som vill höra på.

Gunnar Bolin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista