Fildelning

Allt fler gömmer sig för IPRED

130 000 svenska ungdomar har valt att gömma sig för övervakningen på nätet med någon anonymiseringstjänst, enligt ny forskning.

Ingen vet med fullständig säkerhet hur många svenskar som har oroats av FRA-debatten och ipredlagen och valt att ansluta sig till någon form av anonymiseringstjänst. De företag som levererar anonymisering hävdar att intresset har exploderat under året. Men de mörkar hur många kunder de faktiskt har.

Men på Lunds universitet pågår ett rättssociologiskt forskningsprojekt som kallas Cybernormer. Och inom den ramen har forskarna gjort enkäter om normbildningen på nätet. Hela tio procent av svenska ungdomar i åldersgruppen 15-25 år använder redan någon anonymiseringstjänst, till exempel VPN-tunnlar som gör det omöjligt för andra att se användarens ip-nummer. De tio procenten motsvarar 130 000 ungdomar.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista