Kulturpolitik

S-kongressen vill prioritera kultur

Tillgänglighet ska vara ett nyckelord inom kulturpolitiken, det enades den socialdemokratiska partikongressen om på söndagen. Partiets kulturtalesman Leif Pagrotsky, som hoppas att kulturen ska bli en valfråga, tycker att det idag finns ett större gehör för kulturfrågorna inom partiet.

På partikongressen presenterade socialdemokraternas kulturtalesman Leif Pagrotsky också konkreta siffror:  25 miljoner kronor per år ska satsas för att utveckla verksamheten i musik- och kulturskolor i kommuner med låga avgifter inom sådan verksamhet. Och lika mycket, 25 miljoner kronor per år till seniorkultur, för att stimulera tillgången på kultur på äldreboenden runt om i landet.

Kongressen klubbade också ett nytt, förstärkt kulturpolitiskt mål: "att kulturpolitiken tydligare måste bidra till att överbrygga de stora skillnader som finns mellan stad och land, gamla och unga, hög- och låginkomsttagare, teknikkunniga och andra – i såväl möjligheter att utöva som tillgång."

Vidare togs beslut om att den kontroversiella IPRED-lagen bör förändras så att den enskildes rättssäkerhet stärks. Men socialdemokraterna tar starkt avstånd från dem som anser det ska vara fritt fram att ladda ner upphovsrättsskyddat material utan att upphovsmännen får betalt.

SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista