Murens fall

Berlin, Alexanderplatz 1989/2009

I Tyskland pågår de sista förberedelserna inför 20-årsfirandet av murens fall, den 9 november, nästa måndag. Sen månader tillbaka kan tyskarna själva ta del av sin revolutionshistoria på alla ledder. Utbudet av böcker, utställningar,dokumentationer och serier i radio, TV och tidningar är massivt. Och vår korrespondent Per Eurenius har en favorit i det här stora utbudet, nämligen friluftsutställningen på klassiska knutpunkten Alexanderplatz i östra Berlin. Och där mötte han en revolutionär i går.

 – Jag får kalla kårar längs ryggen när jag tittar på en del av dom här bilderna, säjer Randolf Brückner. Han var med var själv för 20 år sen. Skrev på demokratiuppropet Nytt Forum i september 1989. Lämnade dottern hos mormor för att demonstrera på DDR:s 40-årsdag några veckor senare. Det var han och frun. Vi visste ju inte om vi skulle bli gripna, säjer han. Dom drev ett vårdhem för gamla tillsammans, han och hans fru. Det var såna som var revolutionärerna i DDR.

Här på Alexanderplatz gick en miljon emot regimen den 4 november 89. Och fem dar senare var muren öppen. Allt detta skildras, komplett måste man säja, i friluftsutställningen intill världsuret på Alexanderplatz. 300 meter bilder, texter, mediestationer med filmbilder och TV-inslag. Alla dom centrala händelserna i revolutionen, utan ostalgi, öppet 24 timmar per dygn, och besökt av många tusen vid det här laget. Utställningen har fått demokratipris nu i höst och den har blivit förlängd i två omgångar. Den ska nu pågå året ut.
   Och en sån som Randolf Brückner, ja för mej, en besökare från utlandet, så är han som kliven ur en av utställningsskärmarna: En herre i keps, som var med och gjorde revolution. Han ser nu utställningen för första gången, fast han bor i Berlin. Och han har förberett sej på ett speciellt sätt.

 – Jag har hämtat fram min gamla almanack från den hösten, säjer Randolf Brückner. Han har gått här i ett par timmar i det klena höstljuset och en ruskig novembervind och jämfört sina egna noteringar med den officiella historieskrivningen.

Per Eurenius, SR Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista