Berlinerluft

Det är vidrigt i Berlin. Vidrigt kallt. Ett äckligt snöblandat regn kastar sig över mig och med en värmesökande projektils träffsäkerhet hittar det ett stycke blottad hud att blöta ned.

Handskarna är blöta. Mössan är sur. Skornas läder har sugit åt sig några deciliter fukt. Vinterrocken verkar någon ha torkat gatan med.

Annars är allt toppen. Grönkål med korvpotpurri (Nürnberger, Thüringen och Knackwurst) till lunch tinade tankarna. Jag är här för att förbereda vår tre timmarssändning från Humboldtuniversitetet på måndag. Vi är inte ensamma om att fira tjugoårsminnet av murens fall. Jo "fira", de enstaka som sörjer är faktiskt så enstaka så att man inte behöver ta dem på allvar.

De som saknar delar av DDR-samhället är däremot rätt många. Där finns en och annan att ta på stort allvar. Dock inte dem som svävar på målet om DDR var en "Unrechtstaat", som den blivande justitieministern i den röd-röda (sossar och vänsterpartister - SPD och Linke) regeringen i Brandenburg (delstaten som omger Berlin).

Sånt diskuteras flitigt i tysk media. När delstatens ledare, socialdemokraten och en gång ledaren för hela SPD, Mattias Platzeck jämförde den försoning som så småningom även SS-män fick i Tyskland med den försoning som nu måste komma gentemot f d SED (DDR:s statsbärande parti) medlemmar, ja då tog det hus i helvete. 

Platzeck angreps förstås från höger för att han vill förlåta och från vänster för att han jämför nazismen med DDR-diktaturen och från alla andra för att de ansåg att han hade fel i största allmänhet.

På torsdag går ett program om DDR-samhället i K1 kl 14.03. Nästa vecka ska jag berätta varför jag verkar tävla i något slags SM i radiomonologkonst i just det programmet. Till sist det fånigaste av avskedsord - sagt med ett långt sista "i":

Tschüssi

Gunnar Bolin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista