ekonomi

Rognerud drunknar i sina ambitioner

Idag ordnar riksdagen en offentlig utfrågning med riksbankschefen om "penningpolitiken och den finansiella stabiliteten". Det är ett ämne i tiden men även om många undrar över bankernas miljardrullning blir debatten kanske ingen kioskvältare. Ekonomisk journalistik handlar mer företagsekonomi än nationalekonomi. Men nu kommer en bok om bankkrisen. Det stora bankrånet av Knut Kainz Rognerud är ett försök att förklara 2008 års finansiella kris.

Alla berörs av nationalekonomiska beslut, men riksdagens utfrågning är faktiskt ett av få tillfällen då en övergripande ekonomisk debatt förs så att alla kan höra. Men det räcker inte med debatt, det behövs kunskap också.

Det stora bankrånet sägs i baksidestexten vara berättelsen om hur den globala ekonomin fungerar. Just vad jag vill läsa efter att ha sett Michael Moores film om kapitalismen.
   Men ett par hundra sidor in i boken undrar jag fortfarande var förklaringen och avslöjandena är. Jo, de har drunknat i författarens ambitioner att få med alla samband. 

Det mesta av boken ägnas nuvarande Swedbank och den svenska sparbanksrörelsens historia. Knut Kainz Rognerud går tillbaka till 1800-talets början. Ja, längre än så – till Ludvig den fjortondes Frankrike, Benjamin Franklin och alla andra som han mer eller mindre motiverat kopplar till sitt ämne. Ambitiöst, men också pretentiöst och framförallt irriterande när han drar kortversioner av kända fakta utan att tillföra något nytt och ständigt viker av på sidovägar.
   Kainz Rognerud vill ge närvaro genom detaljer. Men 50:e gången ett avsnitt börjar med att beskriva någons kläder eller bostad är det ointressant över gränsen till det banala.

Alltså: Många ord, mycket fakta, få sammanhang. 380 sidor sönderstyckade i drygt 125 rubricerade avsnitt får mig att undra om det har funnits någon redaktör. Ögonblicksbilder, korta intervjuer med ekonomivärldens kändisar, nationalekonomisk historia i wikipediastil och nyhetssammanfattningar fyller sidorna. Den globala dimensionen består i att redogörelsen hoppar mellan Stockholm, Skåne, Lettland och USA. Det blir en ändlös spretiga fakta, inte en berättelse.

Men visst, det finns detaljer som fastnar som t ex att Sparbankerna på 15 år bytte namn gång på gång och satsade en miljard bara på nya logotyper. Men djupanalysen, förklaringarna saknas.
   Hur gick det till när Sparbanksstiftelsernas förvaltningsbolag i vad som för en lekman ter sig som ett groteskt korkat beslut på två år förlorade flera miljarder? På vilka grunder utsågs styrelsen, hur fördes diskussionerna och vad har Swedbanks nya ägare ändrat? Allt det vore värt en närstudie men Kainz Rognerud tar upp det på några rader.

Det känns som om författaren dragit ut för att skjuta finansiellt storvilt men laddat med hagel och kommer tillbaka med 400 nedlagda finansmyggor.
   Den nödvändiga boken om bankkrisen väntar fortfarande på att skrivas.

Mikael Timm, SR Kulturnytt
mikael.timm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista