litteratur

Müller hjälper Tyskland att minnas

Hur viktig är skönlitteraturen för vårt historiska minne? Mycket, menar Katharina Raabe, redaktör för östeuropeisk litteratur på förlaget Suhrkamp. Hon menar att Herta Müllers nobelpris hjälpt tyskarna att förstå sin historia. Kulturnytt ringde upp Raabe i Berlin.

   – Uppmärksamheten och diskussionen av Herta Müllers verk har fört oss närmre en förståelse för vad som pågick före 1989, säger Katharina Raabe.

Före Nobelpriset var Herta Müller ingen central gestalt litterärt eller publikt i Tyskland. Hon tar upp otrevliga ämnen, och det var många som var trötta på det här ältandet om den hemliga polisens brott under kommunisteran.
   – Nu tvingas även de mest ointresserade att lyssna och det kommer att betyda mycket för återföreningen av vår kontinent, säge Katharina Raabe.

En annan pristagare i ropet är Dresden-födde Uwe Tellkamp, som 2008 tilldelades Deutscher Buchpreis, Tysklands mest prestigefyllda bokpris. Hans nästan tusensidiga bok Der Turm - Tornet - har kallats för en av de viktigaste som har skrivits om forna Östtyskland. I vår kommer den i svensk översättning.
   Katharina Raabe säger att Uwe Tellkamp har skapat en rätt ovanlig bild av det gamla DDR. Med läkare, apotekare och lärare i centrum: en upplyst medelklass, som i sin vilja att gå emot likriktningen lever i ständig rädsla.
   – Den stora förtjänsten med den här boken är att Tellkamp ger läsaren en precis känsla av miljön och de olika livssituationerna i DDR - på ett sätt som ingen annan författare har gjort. Det var tur att den här unge författaren dök upp, säger Katharina Raabe.

Hugo Lavett, SR Kulturnytt
hugo.lavett@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".