Kulturrådet satsar på förnyelse

När Kulturrådet fördelar 69 miljoner i produktionsstöd till fria dans- och teatergrupper för 2010 går drygt hälften av pengarna till verksamhet för barn och unga. Samtidigt ökar man stödet till konstnärlig förnyelse

Det är 41 fria dansgrupper och koreografer och 72 fria teatergrupper som får ett sammanlagt produktionsstöd om 69 miljoner för 2010 från Kulturrådet. 

Teatergrupperna får dela på nästan 49 miljoner kronor i produktionsbidrag förnästa år. Några nya grupper och konstellationer får nu bidrag, till exempelfår Bonzo i Göteborg och teatergruppen Farozonen i Malmö bidrag för första gången.
   Några relativt nya grupper som vänder sig till en barn- och ungdomspublik, får också bidrag. Som exempelvis Alice Kollektiv för ljud & scenkonst i Stockholm och Teaterrepubliken i Malmö.

Även på danssidan har Kulturrådet prioriterat verksamhet som vänder sig till barn och unga, bland annat genom höjda bidrag till Art of Spectra/Peter Svenzon och Minna Krook & Co. Man har också försökt bemöta dansvärldens ökande behov i en allt mer omfattande verksamhet. Därför höjs nu anslagen till bland andra koreograferna Gunilla Heilborn, Malin Hellkvist Sellén och Helena Franzén.  

Kulturrådet har enligt sitt pressmeddelande en uttalad vilja att stödja konstnärlig förnyelse och utveckling bland de fria teatergrupperna och med detta argument motiveras ett ökat stöd till bland andra Lilith Performance Studio i Malmö och Aktör & Vänner i Göteborg.  

SR Kulturnytt

Hela listan över beviljade bidrag finns på

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".